.
Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Eksport mięsa do Chin – praktyczne wskazówki (kwiecień 2014)

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Daniel Matusiak | 2015-12-22 10:28:35
polska, chiny

Polska żywność jest jednym z kluczowych elementów w eksporcie naszego kraju do Chin. Wśród żywności czołowa natomiast jest rola mięsa i jego produktów. Działania podejmowane przez WPHI Szanghaj, ale zwłaszcza przez bardzo aktywne działania zrzeszeń producentów oraz instytucji jak np. Agencja Rynku Rolnego czy Krajowa Izba Gospodarcza przyczyniły się do wzrostu rozpoznawalności polskich produktów spożywczych, a zwłaszcza mięsa. Działania promocyjne bardzo wyraźnie przełożyły się na realną sprzedaż polskiego mięsa w Chinach, co znalazło także swój wyraz w statystyce obrotów handlowych. Wzrastający trend, czy wręcz „boom” na polskie mięso, został niestety raptownie zahamowany.

Wstęp

Polska żywność jest jednym z kluczowych elementów w eksporcie naszego kraju do Chin. Wśród żywności czołowa natomiast jest rola mięsa i jego produktów. Działania podejmowane przez WPHI Szanghaj, ale zwłaszcza przez bardzo aktywne działania zrzeszeń producentów oraz instytucji jak np. Agencja Rynku Rolnego czy Krajowa Izba Gospodarcza przyczyniły się do wzrostu rozpoznawalności polskich produktów spożywczych, a zwłaszcza mięsa. Działania promocyjne bardzo wyraźnie przełożyły się na realną sprzedaż polskiego mięsa w Chinach, co znalazło także swój wyraz w statystyce obrotów handlowych. Wzrastający trend, czy wręcz „boom” na polskie mięso, został niestety raptownie zahamowany.

Rok 2014 nie zaczął się pomyślnie dla polskich eksporterów wieprzowiny do Chin. Z powodu wykrycia w Polsce kilku przypadków choroby, zwanej Afrykańskim Pomorem Świń, władze Chin czasowo wstrzymały import polskiej wieprzowiny. Nie jest znany termin zakończenia wstrzymania importu, czynione są natomiast wysiłki, by zakaz odblokowany został możliwie szybko. Ze względu na fakt, iż relacje handlowe w Chinach są procesem długotrwałym, obecna sytuacja nie powinna mimo wszystko zniechęcać eksporterów wieprzowiny do podejmowania starań o chińskiego klienta. Mimo zakazu warto prowadzić rozmowy handlowe z potencjalnymi parterami oraz zapraszać ich do Polski, aby zobaczyli zakład i produkcję na miejscu. Wszystko to w tym celu, aby w momencie cofnięcia zakazu, być już gotowym do podpisania kontraktu. Na jakie aspekty przy eksporcie mięsa do Chin (wieprzowiny i drobiu) warto zwrócić uwagę, piszmy w niniejszym opracowaniu.

Ze względu na charakterystykę relacji handlowych między Chinami a UE a w szczególności z Polską, pominięto w niniejszym opracowaniu te gatunki mięsa, których Polscy przedsiębiorcy nie mogą do Chin eksportować (np. konina, wołowina, baranina).

Trochę statystyki

W 2012 r. Chiny sprowadziły mięso i jego produkty za łączną kwotę 4 mld USD. Głównymi dostawcami są kraje zrzeszone w NAFTA (głównie USA), które dostarczają 38,82% produktów. Z UE pochodzi natomiast 26,45% mięsa. Wśród produktów z UE 98,68% to wieprzowina, podczas, gdy reszta to głównie tzw. „jadalne odpady”.

Chiny są największym na świecie producentem wieprzowiny (52 mln ton w 2012 r.) Wieprzowina jest też najchętniej konsumowanym mięsem w Chinach. Ogólne spożycie mięsa w Chinach wygląda bowiem następująco: wieprzowina 64%, drób 23%, wołowina 8%, baranina 5%.

 

 

 

 

 

 

Import mięsa do Chin 2012 (1.000USD)

 

 

Najważniejsze pozycje:

 

1,483,915–jadalne odpady zwierząt wołowych, wieprzowych, owiec i kóz, koni itp.

981,473 - wieprzowina, w tym mrożona

955,892- mięso i jadalne odpady drobiowe, w tym mrożone

421,514- mięso owiec i kóz, w tym mrożone

254,660– mięso wołowe, w tym mrożone

 

Europejska konkurencja dla polskiego mięsa jest już dość spora. Wg. stanu na listopad 2013 r. mięso do Chin mogły eksportować m.in.:

- Francja - wszystkie jadalne części wieprzowiny w tym odpady, mięso kurczaków,

domowych gęsi i kaczek; liczba certyfikowanych zakładów: 59

- Włochy – wieprzowina, gotowane wieprzowe produkty mięsne, gotowane szynki; liczba certyfikowanych zakładów: 42

- Dania - wszystkie jadalne części wieprzowiny w tym odpady i organy wewnętrzne; liczba certyfikowanych zakładów: 24

- Niemcy - wszystkie jadalne części wieprzowiny z wyłączeniem odpadów i organów wewnętrznych; liczba certyfikowanych zakładów: 22

- Holandia - wszystkie jadalne części wieprzowiny w tym odpady i organy wewnętrzne; liczba certyfikowanych zakładów: 15

 

 

 

 

Uzyskanie pozwolenia na eksport mięsa do Chin

 

Eksport mięsa do Chin i obowiązki zagranicznej firmy eksportującej są określone w ustawie „o bezpieczeństwie żywności” (Food Safety Law of the P.R.C.) z dnia 1 czerwca 2009 r. Dodatkowo, porozumienia między Chinami a poszczególnymi krajami ustanawiają szczegółowe zasady weterynaryjne i sanitarne stosowane przy produkcji mięsa. To właśnie w protokołach między krajami ustanowione są standardy dotyczące funkcjonowania poszczególnych eksporterów. Cechą wspólną wszystkich firm eksportujących do Chin, są na przykład: wymóg składowania towaru wysyłanego do Chin w osobnym, przeznaczonym tylko dla niego miejscu, szczegółowe zasady pakowania i etykietowania produktu, kwestie transportowe, itp.

 

Przedsiębiorstwo chcące eksportować na rynek chiński musi poddać się uprzedniej weryfikacji, która następuje wg. poniższych punktów:

 

  1. Przedsiębiorstwo zainteresowane eksportem do Chin składa odpowiedni wniosek do Głównego Inspektoratu Weterynarii z wypełnionym załącznikiem po angielsku wg. wzoru z http://www.cnca.gov.cn/cnca/extra/xzzq/00032.pdf
  2. Inspektorzy krajowi przeprowadzają wstępną kwalifikację przedsiębiorstwa wraz ze sprawdzaniem dokumentacji
  3. Główny Inspektorat Weterynarii wysyła do CNCA (The Certification and Accreditation Administration of the P.R.C.) formalny wniosek dot. konkretnej firmy wraz z dokumentami
  4. Eksperci CNCA oceniają dokumenty oraz sam wniosek i podejmują decyzję o ew. samodzielnym sprawdzeniu przedsiębiorstwa
  5. CNCA informuje Główny Inspektorat Weterynarii, że dane przedsiębiorstwo zostanie poddane inspekcji
  6. Eksperci CNCA dokonują inspekcji zakładu, po czym formują raport w którym wydają zgodę na eksport do Chin lub wydają ew. rekomendacje, które należy wdrożyć,
  7. CNCA przydziela przedsiębiorstwu numer rejestracyjny

 

Generalnie pozwolenie na eksport do Chin jest ważne przez 4 lata, jednak władze chińskie podchodzą do tego elastycznie i w sytuacji sprawnie działającego krajowego systemu ochrony weterynaryjnej nie wymagają jej przedłużenia. Ze względu na fakt, iż przedsiębiorstwo dostaje pozwolenie na eksport konkretnych produktów, wprowadzenie nowego produktu do oferty eksportowej wymaga rozszerzenia pozwolenia, co uruchamia na nowo powyższą procedurę.

 

Polscy producenci powinni także zarejestrować się w AQSIQ (The General Administration of QualitySupervisionInspection and Quarantine) oraz uzyskać swój numer rejestracyjny (http://ire.eciq.cn).

 

 

Odprawa weterynaryjna i celna importowanego do Chin mięsa

 

Eksportowanie mięsa do Chin wymaga znalezienia odpowiedniego partnera chińskiego, na którym także ciążą pewne obowiązki. Firma chińska, która jest odbiorcą polskiego mięsa musi posiadać następujące dokumenty, które warto zweryfikować przed podpisaniem kontraktu, aby upewnić się, że na granicy nie będzie żadnych niespodzianek

.

- Business licence – dokument stwierdzający, że firma została oficjalnie zarejestrowana i że działa legalnie,

- Licencja na import i eksport – dokument potwierdzający, iż firma może uczestniczyć w handlowej wymianie międzynarodowej,

- dokument rejestracji celnej – dokument potwierdzający rejestrację firmy w urzędzie celnym,

- numer rejestracyjny z Systemu zarządzania (Filing Management System) – polski eksporter musi podawać ten numer rejestracyjny chińskiego odbiorcy w celu umożliwienia śledzenia drogi produktu

Mięso z zagranicy może wjechać do Chin tylko poprzez wyznaczone przez AQSIQ punkty kontrolne CIQ (China Inspection and Quarantine Services), które są wyposażone w sprzęt do przeprowadzania inspekcji. Uzyskanie od CIQ potwierdzenia o spełnianiu przez mięso wymogów weterynaryjnych i sanitarnych jest niezbędne do przejścia odprawy celnej.

 

Jeżeli inspekcja i kwarantanna dokonana przez CIQ zakończą się powodzeniem, lokalny urzędnik wyda dokument o nazwieInspection and QuarantineCertificate for InboundCommodities”. Jeżeli wyniki kontroli okażą się niesatysfakcjonujące, produkt zostanie albo zwrócony, albo zniszczony.

Urząd Celny wraz z przesyłką powinien otrzymać następujące dokumenty:

- kontrakt

- faktura

- list przewozowy

- konosament

- świadectwo pochodzenia

- certyfikat zdrowotny wydany przez GIW

- poświadczenie prenotyfikacji (AQSIQ wymaga wcześniejszego zgłoszenia elektronicznego z podaniem terminu dostawy mięsa)

 

Uwagi końcowe

 

Należy zawsze pamiętać o regionalnej specyfice urzędów i przepisów. Każdy urząd może prezentować własną interpretację przepisu, wobec czego także i inne wymagania. Kryteria inspekcji towaru nie są przejrzyste, co otwiera pole do uciążliwej dla przedsiębiorców dowolności. Dlatego tak ważne jest znalezienie partnera chińskiego, który zna lokalną specyfikę i wie jak się poruszać w gąszczu przepisów i kompetencji poszczególnych urzędów. W Chinach – jak pewnie nigdzie indziej na świecie – rutyna to zaleta a nie wada. Raz opracowany i sprawdzony z powodzeniem w praktyce schemat najlepiej jest stosować jak najdłużej. Z drugiej jednak strony należy zawsze brać pod uwagę możliwość wystąpienia nieprzewidzianych wcześniej okoliczności.

 

Dodatki

 

ü Kody taryfy celnej wraz z angielskimi odpowiednikami stosowane przy chiński urząd celny.

HS Code

Description

0203

Meat of swine, fresh, chilled or frozen

0206

Edible offal of bovine animals, swine, sheep, goats, horses, asses, mules or hinnies, fresh, chilled or frozen

0207

Meat and edible offal of poultry fresh, chilled or frozen

0210

Meat and edible meat offal, salted, in brine, dried or smoked

1601

Sausages and similar products, of meat, meat offal or blood; food preparations based on these products

1602

Other prepared or preserved meat, meat offal or blood

 

ü Strony WWW poświęcone handlu mięsem

•CHINA MEAT ASSOCIATION: www.chinameat.org

•MEAT FOOD TECHNOLOGY NET: www.wmeat.com(tylko w j. chińskim)

•MST NET: www.meatnet.cn

•FOOD BUSINESS NETWORK: www.21food.cn

•CHINA FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY NETWORK: HTTP://RZPZX.P.TECH-FOOD.COM/ (tylko w j. chińskim)

 

ü Pakowanie

- Wewnętrzne i zewnętrzne opakowanie powinno być wykonane z materiału nieszkodliwego oraz być w stanie nienaruszonym.

- Wewnętrzne i zewnętrzne opakowanie powinno wskazywać kraj pochodzenia, nazwę i chiński numer rejestracyjny przedsiębiorstwa produkującego.

- Zewnętrzne opakowanie powinno wskazywać specyfikację produktu, miejsce produkcji (Państwo / prowincja / miasto), miejsce przeznaczania, datę produkcji, termin przydatności do spożycia, temperatura przechowywania oraz inne niezbędne informacje w języku chińskim. Kraj przeznaczenia należy wpisać jako Chińska Republika Ludowa (People’s Republic of China).

- Drewniane opakowania muszą spełniać normę ISPM 15