Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Trendy żywieniowe w Chinach i na świecie w 2016 r.

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Użytkownik | 2016-12-06 08:52:39
trendy, jedzenie, moda, lody, żywność, chiny, media społecznościowe, kawa, naleśniki

Użytkownicy mediów społecznościowych poprzez dodawanie zdjęć na swoich kontach wybrali najbardziej modne dania i napoje 2016 roku w Chinach i na świecie.

Wydział Promocji Handlu i Inwestycji (WPHI) w Pekinie w celu przybliżenia polskim producenom i eksporterom żywności pragnie przedstawić aktualne trendy dotyczące żywności w Chinach. Na dziesięciu kolejnych slajdach znajdą Państwo 10 potraw i przekąsek, które były najszerzej komentowane w chińskich mediach społecznościowych w 2016 roku.

Jak wiadomo modne potrawy mogą tak samo szybko pojawić się na talerzach, jak i z nich zniknąć, niemniej mamy nadzieję, że dadzą możliwość poznania zasad funkcjonowania chiskiego rynku i oczekiwań konsumentów w tym zakresie.

Materiał został przygotowany przez popularny dziennik China Daily.

 

Naleśniki z zieloną cebulką

Ada Scallion Pancake, restauracja w Szanghaju oferująca na wynos naleśniki z zieloną cebulką zyskała na szerokiej popularności po tym, jak pojawiła się w programie kulinarnym brytyjskiej stacji BBC. Od tego czasu przed wejściem ustawiają się ogromne kolejki. Z tego powodu właściciele wprowadzili ograniczenie - można zamówić maksimalnie 2 naleśniki na osobę!

 

Kawa w rożku

Kto nie skusi się na roźka  wypełnionego gorącą kawą? To iidealne śniadanie albo przekąska w ciągu dnia. Amerykańska stacja CNN podaje, że kawa w rożku jest jedną z najbardziej popularnych przekąsek w Nowym Jorku. Wspomniano o niej aż milion razy..

 

Rosyjskie lody

Tradycyjne lody z Rosji zyskały na popularności po tym, jak przewodniczący Chin Xi Jinping otrzymał je w prezencie od prezydenta Rosji w Lody podczas konferencji G20 w Hangzhou. Jak się okazało potem, przewodniczący rozsmakował się w tym specjale.

 

Honeycomb briquette

Zrobione z czarnego ryżu oraz czekolady ciastko wygląda jak brykiet o strukturze plastra miodu. Nie ma szans na to, aby tego rodzaju deser pozostał niezauważony przez chińskie media społęcznościowe.

 

Freakshake

Freakshake jest kolejnym przysmakiem, któremu przyświeca idea “im więcej dodatków tym lepiej”. Na tych olbrzymich lodach możemy sobie zażyczyć dodatków takich jak ciasto, pokruszone ciastka, pianki cukrowe oraz różne sosy.

 

Lody o nietypowych smakach

Lody są znanym przyskakiem na każdej szerokości geograficznej. Ale jak wielu amatoró lodów próbowało, choć nawet słyszało o lodach o smaku żółtego wina, batatów lub papryki? W tym zakresie wyobraźnia chińskich producentów lodów nie zna granic.

 

Hawajski poke bowl

Poke bowl, zdrowe danie z surowej ryby pokrojonej w kostki, niedawno przyciągnął uwagę wielu mieszkańców wielkich miast w USA, ale już od stuleci jest ulubioną potrawą Hawajczyków.

 

Cruffin

Cronut (połączenie croissanta z pączkiem) jest passe, teraz nowym modnym ciastkiem z Nowego Jorku jest cruffin, czyli croissant i muffin w jednym. To kruche, maślane ciastko jest idealne na śniadanie i popołudniową herbatkę.

 

Kulka ryżowa z żółtkiem jajka i wełną mięsną

Ta tradycyjna słodka przekąska przyrządzana zwyczajowo z okazji święta Qingming niespodziewanie stała się tematem w chińskich forach internetowych po tym, kiedy w kwietniu tego roku restauracja w Szanghaju nadziała kulkę ryżową słonym żółtkiem jajka i tzw. wełną mięsną (suszonymi kawałkami wieprzowiny). W trakcie święta restauracja sprzedawała każdego dnia 3 tysięcy ryżowych kulek, po które ustawiały się długie kolejki.

Zdjęcia: China Daily