Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



„Jakość europejskich produktów mlecznych” - wnioski ze spotkania prasowego

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Adam Ryszkowski | 2016-06-15 07:20:59
trade milk, szanghaj, spotkanie prasowe, mleko, wyroby mleczarskie

3 czerwca 2016 r. w Guangzhou, odbyło się spotkanie prasowe, w którym udział wzięli nie tylko przedstawiciele chińskich mediów, ale również świata biznesu i administracji. Goście spotkania mieli możliwość zapoznania się z programem Trade Milk i realizowanymi w jego zakresie działaniami, a także zdobycia merytorycznej wiedzy na temat wysokiej jakości i bezpieczeństwa europejskich produktów mlecznych zapewnianych przez Unię Europejską.

 

Spotkanie prasowe zostało zorganizowane w ramach projektu „Trade Milk”, którego założeniem jest promocja europejskich wyrobów mleczarskich. Uroczystego otwarcia spotkania dokonała p. Joanna Skoczek - Konsul Generalna RP w Kantonie. Gospodarzem spotkania była p. Monika Kamińska, przedstawicielka Polskiej Izby Mleka, która wraz z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka wdraża 3-letni projekt informacyjny. Zaproszeni na spotkanie goście mogli dowiedzieć się, jakie działania zostały dotychczas zrealizowane w ramach projektu a także co zaplanowano na najbliższy, trzeci rok trwania programu. Pozyskali również informacje, na jakich polach może zostać podjęta współpraca biznesowa w ramach tego działania. „Poprzez program Trade Milk chcemy zwrócić uwagę na europejski sektor mleczarski, podkreślić to, czym się wyróżnia, a także wskazać jak wysokojakościowe i bezpieczne produkty mleczne zapewnia Unia Europejska. Program Trade Milk nie tylko zapoznaje z gamą europejskich produktów mlecznych, ale także przedstawia korzyści i możliwości nawiązania współpracy w zakresie ich importu przez rynek chiński oraz ułatwia nawiązywanie kontaktów biznesowych” – podkreśla Monika Kamińska z Polskiej Izby Mleka.

 

 

Zapoznając się z europejskimi produktami mlecznymi warto zatem zadać sobie dwa pytania: czy warto interesować się wyrobami mlecznymi oraz dlaczego warto wybrać te pochodzące z Unii Europejskiej?

Na powyższe pytania gościom odpowiedzi udzieliła Aleksandra Porada, Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. „Dlaczego zatem warto spożywać wyroby mleczne? Z wielu powodów, m.in. są bogatym źródłem białka, wapnia, makro i mikroelementów oraz witamin, w związku z tym powinny znaleźć się w codziennej diecie nie tylko dzieci, ale i osób dorosłych. W Unii Europejskiej średnie roczne spożycie mleka i produktów mlecznych na osobę wynosi prawie 290 kg, w Chinach tylko 28 kg, choć wartość ta w ostatnich latach systematycznie rośnie. Dlaczego warto wybierać te europejskie? Europejski sektor mleczarski, co należy zdecydowanie podkreślać, zapewnia unikalną jakość oraz bezpieczeństwo swoich produktów poprzez wyznaczenie najwyższych standardów, które są restrykcyjnie przestrzegane przez producentów. Co istotne, odpowiednie normy muszą być zachowane na wszystkich etapach „od pola do stołu”, czyli od odpowiedniego chowu krów, aż do gotowego produktu mlecznego w rękach konsumenta. Wśród niezliczonych atutów europejskich wyrobów mlecznych nie należy zapominać o innowacyjności sektora mleczarskiego, szerokim wachlarzu produktów, wciąż pojawiających się nowinkach rynkowych, a także „perełkach” jakimi są produkty tradycyjne i regionalne.” – podkreśla Aleksandra Porada. Dodatkowo nie należy zapominać, że to właśnie Unia Europejska jest największym na świecie eksporterem odtłuszczonego mleka w proszku (684 tyś. ton) oraz serów i twarogów (719 tyś. ton), zaś drugim za Nową Zelandią eksportem pełnego mleka w proszku (389 tyś. ton) i masła (180 tyś. ton)1. Biorąc pod uwagę wysoką jakość produktów europejskich a także zainteresowanie nimi ze strony tak wielu państw importujących wyroby mleczne z Unii Europejskiej, warto aby także rynek chiński dokładniej przyjrzał się wyrobom mlecznym z tego regionu, szerzej się nimi zainteresował i dostrzegł niewątpliwe korzyści wynikające z ich importu na rodzimy rynek.

Spotkanie prasowe pozwoliło zaproszonym gościom na lepsze poznanie europejskiego sektora mleczarskiego, a także na konfrontację swoich dotychczasowych opinii na temat europejskich wyrobów mlecznych z informacjami i danymi przytoczonymi przez Eksperta. „Mamy nadzieję, że spotkanie prasowe zachęci przedstawicieli chińskich mediów do szerszego informowania społeczeństwa i przedstawicieli rynku chińskiego o korzyściach wynikających z importu europejskich produktów mlecznych i podejmowania współpracy w tym zakresie z producentami z Unii Europejskiej, niewątpliwie korzystnej dla obu stron” – podsumowuje Monika Kamińska z Polskiej Izby Mleka.

1 Prognozy na rok 2015; MCD Datum, Eurostat; 10.2015