Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Żywność: nadzór i badania

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Dorota Kazimierczak | 2015-06-18 11:04:58
chiny, certyfikaty, licencje

W katalogu towarów (Catalogue of Commodities Subject to Inspection and Quarantine) wymieniono około tysiąca rodzajów żywności importowanej oraz tyle samo rodzajów żywności eksportowanej, które w Chinach podlegają badaniom i kwarantannie.

Cała importowana żywność (w tym: napoje, alkohole i cukier), konserwanty spożywcze, opakowania, materiały do pakowania i przerabiania żywności podlegają zgłoszeniu do władz sanitarnych w celu przeprowadzenia stosownych badań dla określonego rodzaju żywności. Tylko żywność spełniająca należne wymagania może być wpuszczona na obszar celny Chińskiej Republiki Ludowej.

Badanie podlega cała żywność będąca przedmiotem eksportu (w tym m.in. wyroby gotowe, surowce do produkcji żywności i potrawy przygotowywane tradycyjnymi metodami zawierające składniki lecznicze). Żywność niebadana lub nieodpowiadająca normom nie może być przedmiotem eksportu.

 

 

AQSIQ odpowiada za prowadzenie, dokonywanie korekt i publikowanie katalogu importowanej i eksportowanej żywności, zwierząt i roślin mających wpływ na ludzkie zdrowie. Katalog zawiera wykaz przetworzonej żywności do bezpośredniego spożycia (np. żywność w puszkach, napoje alkoholowe) oraz wykaz półproduktów i surowców (np. mięso, owoce morza i warzywa). Zagraniczni producenci mogą składać aplikacje o rejestrację swych wyrobów w AQSIQ za pośrednictwem władz higieniczno-sanitarnych w swoich krajach.

Wszyscy, których produkty odpowiadają wymaganiom AQSIQ, będą figurować w wykazie AQSIQ jako mający dopuszczenie swych produktów do sprzedaży na chińskim rynku. Każdy dopuszczony w ten sposób wyrób ma swój własny kod rejestracyjny.

Wszystkie przedsiębiorstwa w ChRL zajmujące się przetwarzaniem i przechowywaniem żywności przeznaczonej na eksport, w tym ubojem zwierząt na eksport, muszą posiadać licencję wydaną przez lokalny wydział zdrowia oraz odpowiedni certyfikat (Registration Certificate) wydany przez centralne władze sanitarne. W przypadkach, gdy zachodzi potrzeba wydania certyfikatu dla zagranicznego odbiorcy towaru, eksporter powinien wystąpić z odpowiednim wnioskiem do AQSIQ.

Dla AQSIQ podstawą do badań i kontroli produktów jest “Statistical Handbook on the Import and Export of Mechanical and Electronic Products” opracowany przez chińskie Ministerstwo Handlu i Współpracy Gospodarczej z Zagranicą z 1999 r.